Mana Khaloo'nun Ödüllü Tasarımı: Lotus Tarih Kaydedici

Antik Pers İmparatorluğu'ndan İlham Alan Eşsiz Bir Mücevher Tasarımı

Mana Khaloo'nun tasarladığı Lotus Tarih Kaydedici, Achaemenid İmparatorluğu'ndan esinlenen bir mücevher koleksiyonu. Bu özgün tasarım, özel tarihleri kaydedebilme özelliğiyle dikkat çekiyor.

Lotus Tarih Kaydedici, Achaemenid İmparatorluğu'nun törensel başkentinde bulunan ve şimdi Louvre Müzesi'nde sergilenen bir küpe setinden esinlenmiştir. Bu küpelerin şekli, Persepolis'teki hemen hemen tüm duvarlara kazınmış olan lotus çiçeğine dayanan on iki yapraklı rozetten alınmıştır. Bu çiçek, ölümsüzlüğün ve sürekli iyiliğin sembolüydü ve aynı zamanda güneşi ve yılın on iki ayını temsil ediyordu. Bu, bir imparator tarafından barış ve birlik sembolü ve eski Pers İmparatorluğu'ndaki su ve bilgelik tanrıçası Anahita'nın sembolü olarak tutulmuştu.

Lotus koleksiyonu, özel tarihleri kaydedebilme özelliğiyle nadirdir. Koleksiyonun tüm kolyeleri temel formda benzerdir, ancak her biri belirli bir tarihi gösterir. 31 küçük yaprak günleri ve 12 markiz ayı belirtir. Seçilen yaprak ve markiz üzerindeki altın işaretleme, istenen tarihi gösterir. Tarih saat yönünde okunur. Ana resimde gösterilen kolyenin üzerinde kaydedilen tarih 7 Ekim'dir (Benim doğum günüm).

Mana Khaloo, tasarımı gerçekleştirmek için kalem eskizler, Adobe Illustrator ve 3D Modelleme tekniklerini kullanmıştır. Bu altın kolye, boyutları: uzunluk 50 mm x genişlik 50 mm x yükseklik 2,5mm olan ve üzerinde gül altın kaplama bulunan bir mücevherdir. Altın takı, 30 adet yaprak şeklinde taş ve 8 mm boyutunda 11 adet zümrüt markiz taş dahil olmak üzere 20 gram ağırlığındadır.

Mana Khaloo, tasarımın etkileşimini şu şekilde açıklıyor: "Bence zeki bir tasarım, aklımda kalan bir sanat yaratmakla ilgilidir. Muhteşem bir sembolik arka plana sahip olan lotus kolye, zamanın anlamlı bir hikayesini anlatır."

Proje, 2019 yılında İran'ın Şiraz kentinde başladı. Koleksiyonun ilk üretimi gümüşten yapıldı ve 2019 yılında İran'ın Tahran kentindeki Mehregan Sergisi'nde sergilendi. Tasarımın altında yatan araştırma, on iki yapraklı rozetin kavramsal yönünü ve sembolik anlamını bulmak için uzun zaman harcadı. Achaemenid küpelerindeki yaprakları, bir ayın 31 gününü ve bir yılın 12 ayını temsil edecek şekilde yeniden düzenlemeye karar verildi.

Yaprakları, gün ve ay sayısına karşılık gelecek şekilde yeniden düzenlerken Achaemenid lotus küpelerinin orijinal formunu korumak, gerçek lotus çiçeğini daha çok hissettirecek renklere karar verirken aynı zamanda İran asaletini temsil etmek, tasarımın yaratılmasında karşılaşılan zorluklardan birkaçıydı.

Mana Khaloo'nun Lotus Tarih Kaydedici tasarımı, 2023 yılında A' Jewelry, Eyewear and Watch Design Award'da Demir ödülünü kazandı. Demir A' Design Award, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ederler, tatmin ve olumlu duygular sağlarlar, daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunurlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Mana Khaloo
Görsel Kredileri: Image #1: Mana Khaloo, Lotus date recorder , 2022 Image #2: Mana Khaloo, Lotus date recorder , 2022 Image #3: Mana Khaloo, Lotus date recorder , 2022 Image #4: Mana Khaloo, Lotus date recorder , 2022 Image #5: Mana Khaloo, Lotus date recorder , 2022
Proje Ekibi Üyeleri: Mana Khaloo
Proje Adı: Lotus Date Recorder
Proje Müşterisi: Mana Khaloo


Lotus Date Recorder IMG #2
Lotus Date Recorder IMG #3
Lotus Date Recorder IMG #4
Lotus Date Recorder IMG #5
Lotus Date Recorder IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun