Yibot: Mutfakta Devrim Yaratan Akıllı Robot

Yang Jinyun ve Zhao Hongchuan'ın Tasarladığı Yibot, Mutfakta Yeni Bir Çağ Başlatıyor

Doğanın doğal güzelliklerinden ilham alarak tasarlanan Yibot, mutfakta devrim yaratıyor. Geleneksel Çin mutfaklarından esinlenen bu akıllı robot, yemek pişirme sürecini standartlaştırarak mutfakta geçirilen süreyi azaltıyor.

Yibot, dört modülden oluşan bir tasarıma sahip. Bu modüller; ham madde tartma ve otomatik dağıtma, pişirme modülü ve entegre bir havalandırma sistemini içeriyor. En az 8 sıvı ve 5 toz baharatı pompalayabilen bu robot, dünyanın dört bir yanından 1000'den fazla tarifi kapsayacak şekilde tasarlandı. Karıştırma, kızartma ve haşlama gibi tüm önemli pişirme stillerini destekleyen Yibot, kompakt tasarımı sayesinde geleneksel bir ticari mutfakta birden fazla robotun yerleştirilmesine olanak sağlıyor.

Yibot'un ana gövdesi, kolay temizlenebilir ve dayanıklı olması için paslanmaz çelikten yapılmış. Yanları kesme paslanmaz çelikten yapılan robotun yüzeyine, parmak izi bırakmayan bir katman kaplanmış. Döner düğme, dokunma hissini artırmak için sekiz silah seramik kumlama ve anodizasyon işlemi görmüş dökme alüminyum alaşımdan yapılmış. Ekran üzerindeki elektronik ölçek modülü AG mat camdan yapılmış ve metal plaka lazerle kazınmış.

Yibot'u kullanmak isteyen bir kişi, dokunmatik ekrandan doğrudan favori tarifini seçebilir. Kullanıcı, istediği tüm malzemeleri ekledikten sonra sadece bir düğmeye basması yeterli. Robot, algıladığı malzemelerin miktarına bakılmaksızın, gereken baharat miktarını ve ısı ayarlamasını otomatik olarak belirler. Pişirme işlemi tamamlandığında, robot kendini döndürerek lezzetli bir yemek sunar. Tüm işlem boyunca çalışan entegre havalandırma sistemi sayesinde kullanıcının temizlik konusunda endişelenmesine gerek kalmaz.

Yibot'un tasarım süreci, 2021 yılında Shenzhen'de başladı ve 2022 yılında tamamlandı. Bu süre zarfında, tasarım ekibi 114 farklı restoranı ziyaret ederek yemeklerin nasıl yapıldığını araştırdı. Şeflerle yapılan röportajlar ve yemek pişirirken izlenen standart işlem prosedürleri, e-dil, e-burun ve diğer sensörler aracılığıyla bir dizi veriye dönüştürüldü. Bu veriler, ısı ve baharatların yemeklerin tadı, dokusu ve aroması üzerindeki etkisini analiz etmek için kullanıldı.

Yibot, Çin yemek pişirme sürecinin standartlaştırılması, işlemlerin basitleştirilmesi ve donanımın modülerleştirilmesi gibi zorlukları aşmayı başardı. Bu sayede kullanıcılara daha akıllı, hızlı ve güvenli bir yemek pişirme deneyimi sunuyor. Yibot, 2022 yılında A' Ev Aletleri Tasarım Ödülü'nde Gümüş ödül kazandı. Bu ödül, mükemmel teknik özelliklere ve sanatsal beceriye sahip olan, yenilikçi ve yaratıcı tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: BOTINKIT SHENZHEN
Görsel Kredileri: BOTINKIT SHENZHEN
Proje Ekibi Üyeleri: Yang Jinyun Zhao Hongchuan Luo Liling
Proje Adı: Yibot
Proje Müşterisi: BOTINKIT SHENZHEN


Yibot IMG #2
Yibot IMG #3
Yibot IMG #4
Yibot IMG #5
Yibot IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun