Geçmişin Mührü: Peng Xiao'nun Wuhan Şehir Arşivi

Çin'in Tarihi Wuhan Şehrinde Modern ve Sürdürülebilir Bir Arşiv Tasarımı

Çinli mimar Peng Xiao, Wuhan Şehir Arşivi'ni tasarlarken, şehrin tarihini ve kültürel mirasını modern ve sürdürülebilir bir yapıda birleştiriyor. Bu yapı, hem hükümetin hem de halkın ihtiyaçlarını karşılamak için akıllı teknolojileri ve sürdürülebilir tasarım prensiplerini kullanıyor.

Peng Xiao'nun tasarımı, Wuhan'ın tarihini ve kültürel mirasını modern bir yapıda birleştiriyor. Binanın dış cephesi, şehrin gelişimini ve eski moda olanın modern hale dönüşümünü belgeleyen özel Çin mühürleme yöntemlerini kullanıyor. Dört cephe bir araya getirildiğinde, Wuhan şehrinin ilk harfi olan büyük bir "W" oluşturuyor. Binanın cephesinde, şehrin tarihini belgeleyen ve geleceğin yeni sayfasını açan büyük tarihi olayların belirli zaman çizelgeleri sunuluyor.

Wuhan, uzun bir tarihe sahip eski bir şehir ve Peng Xiao, tasarım ilhamı, cephe bileşenleri ve bina detaylarıyla bölgesel kültürel mirası ve inovasyonu kullanıyor. Kullanıcı deneyimine önem vererek insanları önceliyor. Bu, sadece arşivlerin saklandığı ve erişildiği sıkıcı bir yer değil, aksine açık, rahat, iletişim için paylaşılan bir alan. Sürdürülebilir ve düşük karbonlu. Binada, binanın sürdürülebilir ve düşük karbonlu özelliklerini sağlamak için çok sayıda aktif ve pasif teknoloji uygulanmıştır.

Proje, müşterinin ve halkın ihtiyaçlarını karşılamak için akıllı arama ve erişim, akıllı erişim sistemi, akıllı arşiv depolama ve erişim sistemini kullanıyor. Arşivlerdeki çok amaçlı salon ve büyük toplantı odası, hükümetin mali yükünü hafifletmek için ticari amaçlarla halka açık. Hem mevcut kentsel düzen hem de merkez meydanı düzeni, binanın şehirle olan ilişkisine uygun hale getiriyor.

Proje, Nisan 2014'te tasarım ve inşaatına başlandı ve Ağustos 2017'de tamamlandı. Wuhan, Hubei, Çin'de bulunuyor. Peng Xiao ve ekibi, hükümetin ihtiyaçlarına göre tasarım yaparak ve dijital tasarım yöntemlerini kullanarak projeyi geliştirdi. Arazi kıtlığı nedeniyle, tasarımda iki form kullanıldı: I şeklinde plaka düzeni ve yüksek katlı kule düzeni. Şehirle olan ilişkiyi analiz ederek, kule ve podium formu en uygun hale getirildi. Böylece, kentsel alanı devam ettirerek ve dikey taşımacılığın kolaylığını kullanarak alt katlarda daha fazla paylaşılan alan bırakıldı.

Wuhan Şehir Arşivi, Çin'in Hubei Eyaleti'nde bulunan Wuhan Şehri'nde yer alıyor ve toplam inşaat alanı 57.000 metrekare. Wuhan'daki tek ulusal düzeydeki arşiv olarak, sadece değerli tarihi belgelerin korunması ve çıkarılması için değil, aynı zamanda eğitim ve eğitim mekanı olarak da hizmet veriyor. Tasarım, bölgesel tarihi kültürün mirasını ve yeniliğini, halka açık alanları paylaşmayı, kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi ve düşük karbonlu ve sürdürülebilirliği odak noktasına alıyor.

2022'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz kazanan bu tasarım, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştirerek, güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergiliyor ve yaşam kalitesini artırıyor, dünyayı daha iyi bir yer haline getiriyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Central-South Architectural Institute
Görsel Kredileri: Central-South Architectural Institute
Proje Ekibi Üyeleri: Director: Xiao peng, Zhang songmin Team members: Li li, Liu fengqi, Li hongsheng, Shu xiaoling, Ge xiang, Li dongmei, Peng yiqi, Ye xin, Chen junyu, Wu jiangtao, Zhen mengdi, Zhang di, Xiong xiaoping
Proje Adı: Seal
Proje Müşterisi: Central-South Architectural Institute


Seal  IMG #2
Seal  IMG #3
Seal  IMG #4
Seal  IMG #5
Seal  IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun