Yeni Bir Mimari Anlayış: Xi'an Qujiang Sanat Merkezi

Xiaoxia Wang'ın Tasarladığı, Doğa ile İç İçe Bir Sanat Merkezi

Xiaoxia Wang tarafından tasarlanan Xi'an Qujiang Sanat Merkezi, doğa ile mimari arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlıyor. Bu projede, doğa ve mimari arasındaki etkileşim ve deneyim sınırlarını aşan bir alan yaratılıyor.

Proje, Xi'an'ın Yanta Bölgesi'nde yer alıyor ve çevresinde olgun bir ulaşım sistemi bulunuyor. Bu sistem, yüksek yollar, metrolar ve otoyolları içeriyor ve bu sayede ana şehre bir saat içinde ulaşılabiliyor. Qujiang Havuzu ve Tang Cenneti'ne yakın olan bu alan, birçok kentsel parkla çevrili ve zengin yeşil alan kaynaklarına sahip.

Sanat merkezinin tasarımında, mimari ve doğa arasındaki ilişki üzerine yoğunlaşılmış. Çift katmanlı tam cam perde duvarlar, binanın doğa ile bulanık bir sınır şeklinde etkileşim kurmasına olanak sağlıyor. Bu sayede, ziyaretçiler doğa ile bütünleşen bir sanat deneyimi yaşayabiliyorlar.

Projenin gerçekleştirilmesinde hücresel alüminyum levhanın hafifliği, yüksek yoğunluğu ve düzlüğü kullanılmış. Bu malzeme, büyük alüminyum perde duvarın düzgünlüğünü garanti ederken, çevrenin yansımaları da binanın uçma hissini güçlendiriyor. Ayrıca, hücresel taşın kullanılmasıyla doğal taşın alan sınırlaması kırılıyor ve bu malzeme, 1.2m genişlik x 2.2m yükseklik boyutlarında kullanılabiliyor.

Sanat merkezinin içinde yer alan sergi salonu, üç katlı bir yapıya sahip. Tüm yapı, bir asma yapı olarak tasarlanmış. Bu yapıda, sütunların stres modu basınç taşımadan gerilme taşıma durumuna geçiyor ve çelik malzemenin performansı maksimuma çıkarılıyor. Asma sütunun çapı 200 mm'ye indirilerek, iç mekanda "neredeyse hiç sütun yok" etkisi yaratılıyor. Bu sayede sergi alanının özgürlüğü tamamen serbest bırakılıyor ve görüş hattı dışarıyla neredeyse engelsiz bir şekilde bağlanıyor, iç ve dış sınırlar bulanıklaştırılıyor.

Xi'an Qujiang Sanat Merkezi, 2018'de başladı ve 2019'da tamamlandı. Projeye prestijli A' Design Ödülü'nün Platin kategorisinde ödül verildi. Bu ödül, dünya çapında, olağanüstü ve son derece yenilikçi tasarımları, profesyonelliği, dehası ve toplumun refahına katkıda bulunan tasarımları tanır. Bir çağın belirleyici estetiğini ödüllendiren Platin A' Design Ödülü, sanat, bilim, tasarım ve teknolojinin sınırlarını ilerletir, mükemmel bir mükemmeliyet sergiler ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: gad
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Shiromio Studio, Main Image, 2019.11.09. Image #2: Photographer Shiromio Studio, Optional Image, 2019.11.09. Image #3: Photographer Shiromio Studio, Optional Image, 2019.11.09. Image #4: Photographer Shiromio Studio, Optional Image, 2019.11.09. Image #5: Photographer Shiromio Studio, Optional Image, 2019.11.09.
Proje Ekibi Üyeleri: Project Director: Xiaoxia Wang Project Creative: Xiaoxia Wang Shouqing Wu Other Team Members: Yuanyuan Fu Zhehua Ni Structure: Xiangming Qi Qi Zhu Xiaodong Shen Water Supply and Drainage: Ting Hu HVAC: Mingxing Ji Electrical: Tao Jiang Interior: CCD Landscape: T.R.O.P Structure technique: suspension structure Building materials: glass curtain wall honeycomb stone anodized aluminum plate Photographer: Shiromio Studio CCD Shouqing Wu
Proje Adı: Xi'an Qujiang Art Center
Proje Müşterisi: gad


Xi'an Qujiang Art Center IMG #2
Xi'an Qujiang Art Center IMG #3
Xi'an Qujiang Art Center IMG #4
Xi'an Qujiang Art Center IMG #5
Xi'an Qujiang Art Center IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun