Creaon: Çocukların Yaratıcılığını ve Hayal Gücünü Tetikleyen Sürdürülebilir Oyuncak

Menglin Tian'ın Tasarladığı Creaon, Çocukların Yaratıcılığını ve Hayal Gücünü Uyandırırken Aynı Zamanda Çevreye Duyarlı Bir Oyuncak Olma Özelliği Taşıyor

Çocukların en çok tercih ettiği oyuncaklar arasında plastik malzemeden yapılmış olanlar öne çıkıyor. Ancak çocukların hızla büyümesi ve bazı oyuncaklara olan ilgilerinin hızla değişmesi, bu uzun ömürlü plastik oyuncakların "kısa ömürlü" hale gelmesine ve ciddi çevre sorunlarına yol açabiliyor. Menglin Tian'ın tasarladığı Creaon, bu sorunu çözme amacı güdüyor.

Creaon, 1-6 yaş arası çocukların oyuncaklara yönelik yaratıcı, açık uçlu, yapılandırıcı ve hayal gücü ihtiyaçlarına odaklanıyor. Pastel boya kalemlerini yapı bloklarıyla birleştiriyor. Çocuklar Creaon ile çizim yaptıklarında, farklı çatılar oluşturabiliyor ve bu eşsiz yapı bloklarıyla hayali oyunlar oynayabiliyorlar. Böylece oyuncaklar, belirli bir süre boyunca birden fazla görevi tamamlayabiliyor, hasar gördükten sonra bile oynanabiliyor ve görevlerini tamamladıktan sonra sıradan oyuncaklardan daha zararsız bir şekilde yok olabiliyor.

Creaon'un üretiminde soya mumu kullanılıyor. Bu sayede çocuklar, Creaon'u sıradan bir pastel boya kalemi gibi kullanabiliyor ve çizimler yapabiliyor. Çizimlerini bu küçük ev şeklindeki Creaon küpleriyle birleştirerek hayali oyunlar oynayabiliyorlar. Creaon ayrıca, yapı oyunları için bir denge bloğu olarak da kullanılabiliyor.

Proje, 2021 yılının Kasım ayında Londra'da başladı ve 2022 yılının Ocak ayında tamamlandı. Ocak 2022'de çevrimiçi Work in Progress 2022 sergisinde sergilendi. Tasarım sürecinde, çocukların ihtiyaçlarını karşılarken oyunu daha sürdürülebilir hale getirmenin yolları üzerine düşünüldü. Çok işlevli ve çevre dostu malzemelerle daha az atık üreten oyuncakların kesişimini bulmak, tasarım sürecinin en zor ve kritik parçasıydı.

Creaon, 1-6 yaş arası çocukların oyuncaklara yönelik çeşitli işlevsel özellik ihtiyaçlarına odaklanıyor. Çocuklar, Creaon'u sıradan bir pastel boya kalemi gibi kullanarak çizimler yapabiliyor ve çizimler sırasında Creaon küpleri için farklı çatılar oluşturabiliyor. Creaon, görevini tamamladığında sıradan bir plastik oyuncaktan daha çevreci bir şekilde yok olabiliyor.

Creaon, 2022'de A' Baby, Kids and Children's Products Design Award'da Demir ödülünü kazandı. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşıladığı için veriliyor. Endüstri en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre eden, tatmin edici ve olumlu duygular sağlayan, daha iyi bir dünyaya katkıda bulunan tasarımlar için saygı gösteriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Menglin Tian
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Menglin Tian, 2022 Image #2: Photographer Menglin Tian, 2022 Image #3: Photographer Menglin Tian, 2022 Image #4: Photographer Menglin Tian, 2022 Image #5: Photographer Menglin Tian, 2022
Proje Ekibi Üyeleri: Menglin Tian
Proje Adı: Creaon
Proje Müşterisi: Menglin Tian


Creaon IMG #2
Creaon IMG #3
Creaon IMG #4
Creaon IMG #5
Creaon IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun