Ecopace: Mutfak Atıklarını Çevre Dostu Enzimlere Dönüştüren Yenilikçi Tasarım

Aodong Li'nin Tasarladığı Ecopace, Sürdürülebilir Yaşam Trendine Uygun Bir Çözüm Sunuyor

Mutfak atıklarının geleneksel yakma yöntemiyle büyük miktarda karbondioksit salınımına neden olmaktadır. Aodong Li'nin tasarladığı Ecopace, bu atıkları çevre dostu enzimlere dönüştürerek, hem deodorizasyon hem de sterilizasyon gibi işlemlerde kullanılabilir hale getiriyor. Ayrıca, bu süreç sonucunda oluşan artıklar, kurutulduktan sonra gübre olarak kullanılabiliyor.

Ecopace, mutfak atıklarından elde edilen Eco-enzimlerin, kötü kokuları giderme ve kompost yetiştiriciliği gibi özellikleri sayesinde dikkat çekiyor. Ancak, bu enzimlerin üretim yöntemi oldukça ilkel olduğu için, kırsal Çin'den şehirlere taşınması zor oluyor. Ecopace, Eco-enzim üretim sürecindeki zorlukları ele alarak, bu süreci akıllı ve basit bir hale getiriyor. Su dolaşım sistemi, enzimlerin saklanması ve çıkarılması için oldukça kullanışlıdır ve oluşan artıklar yan taraftan alınarak gübre olarak kullanılabilir.

Ecopace'nin kabuğu, maliyeti en aza indirmek için paslanmaz çelikten yapılmıştır ve içerisindeki konteyner, çevre koruma enzimlerinin uzun süreli saklanmasını sağlamak için ABS enjeksiyon kalıplama süreci kullanılarak üretilmiştir. Tasarımın teknik özellikleri şu şekildedir: Uzunluk 620mm x Genişlik 380mm x Yükseklik 60mm.

Ecopace'ın tasarım süreci, 2021'in Kasım ayında Wuhan'da başladı ve 2022'nin Ocak ayında tamamlandı. Tasarım sürecinde, pazar araştırması yoluyla tüketicilerin çeşitli verileri incelendi, rekabetçi ürünlerin çeşitlendirilmiş analizi ile sürdürülebilir kalkınma için çözümler sunuldu ve yeni uygulama senaryolarında kullanıcı hedefleri oluşturuldu. Bu sayede, daha insana odaklı tasarım noktaları bulunabildi.

Proje geliştirme sürecindeki en zorlu nokta, Eco-enzimlerin ilkel ve karmaşık üretim yöntemlerini ve üretim sürecindeki çeşitli zorlukları basit bir bütün haline getirmektir. Ancak, bu zorluklar başarıyla aşıldı ve sonuç olarak Ecopace, profesyonel ve endüstriyel gereklilikleri karşılayan, sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre eden, tatmin edici ve olumlu duygular sağlayan ve daha iyi bir dünyaya katkıda bulunan bir tasarım oldu. Bu başarısıyla, Ecopace, 2022'de A' Idea and Conceptual Design Award'da Demir ödülünü kazandı.

Ecopace, çevre koruma, karbon nötralite ve sürdürülebilir yaşam trendine uygun bir çözüm sunarak, mutfak atıklarının çevre dostu enzimlere dönüştürülmesi konusunda önemli bir adım atmıştır. Bu yenilikçi tasarım, hem evlerde hem de endüstriyel ölçekte atık yönetimine yeni bir yaklaşım getiriyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Aodong Li
Görsel Kredileri: Aodong Li
Proje Ekibi Üyeleri: “Aodong Li”
Proje Adı: Ecopace
Proje Müşterisi: Aodong Li


Ecopace IMG #2
Ecopace IMG #3
Ecopace IMG #4
Ecopace IMG #5
Ecopace IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun