Jinan Kültür Arşivleri Merkezi: Paylaşılan Bilginin Yeniden Yapılandırılması

Çok Fonksiyonlu Kütüphane Tasarımıyla Muchuan Xu, Minxi Cai ve Xin Yan, Jinan'ın Kültürel Mirasını Yeniden Şekillendiriyor

Jinan Kültür Arşivleri Merkezi, kütüphane modelini yeniden tanımlayarak, çeşitli yaş gruplarından insanlara farklı bir deneyim sunuyor. Tasarımcılar Muchuan Xu, Minxi Cai ve Xin Yan, bu projeyi gerçekleştirirken, insanların algı ve deneyimlerinden yola çıkarak, "paylaşılan bilgi" kavramını hayata geçirme hedefiyle hareket etmişler.

Proje, Shandong Eyaleti'nin Jinan şehrinin Lixia Bölgesi'nde yer alıyor. Kültür, eğitim ve yaratıcı ticari kaynaklarla çevrili olan bu alan, kültür ve arşiv merkezinin sekiz mekanından biri olan kütüphaneyi barındırıyor. Kütüphane, merkezin güneybatı tarafındaki 2. ile 4. katları kaplıyor. Tasarımcılar, farklı yaş gruplarından insanlara çeşitli bir insan ölçeğiyle yeni bir kütüphane modeli sunmak amacıyla, kütüphaneyi bir paylaşım alanı haline getirmişler.

Kütüphane bloğunda, tasarımcılar, orijinal durumu analiz edip yeniden yapılandırarak, kesim noktalarını bulmuşlar. Genel optimizasyon yönünü netleştirdikten sonra, geleneksel kütüphane fonksiyonları ve yapısının analizi aracılığıyla, bu fonksiyonlar ve akış çizgileri arasındaki ilişkiler yeniden düzenlenmiş ve yapılandırılmıştır. İkinci ile dördüncü katlarda, tasarımcılar, genel akış çizgilerini entegre etmiş, merdivenin konumunu ayarlamış, kütüphane atriyumunun kenarını itmiş ve çekmiş ve cam perspektifini kullanarak okuma alanının aciliyetini azaltmış ve insanların mekan deneyimini zenginleştirmişlerdir.

Rekonstrüksiyon, sökme ve yeniden düzenleme ve yeniden yapılandırmayı ifade eder. Yapı, sadece mekana değil, aynı zamanda davranış ve görüşün yeniden düzenlenmesine de sınırlı değildir. Paylaşılan bir alanın oluşturulmasını gerçekleştirmek için, mevcut binanın kamusal alanının bölünmesi, yeniden düzenlenmesi ve ayarlanması, akış çizgilerinin düzenlenmesi ve ayarlanması gerekmektedir.

Çok ikonik bir kentsel kültür binası olarak, tasarımcılar bu projenin yerel halkı bir araya getiren bir merkez olmasını umuyorlar. Kütüphane, halka iyi bir okuma alışkanlığı geliştirme yeri sağlar ve çeşitli sosyal, kültürel, eğlence ve spor aktivitelerini gerçekleştirmelerini kolaylaştırır ve paylaşılan bir topluluk oluşturur. Proje, Eylül 2019'da başladı ve Haziran 2021'de Jinan, Shandong Eyaleti'nde tamamlandı.

Proje, Jinan kültürünün yayılması için bir taşıyıcı olacak, gelenekleri miras alacak ve çağın belirgin özelliklerine sahip olacak. Bu tasarım, 2022'de A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Gümüş ödül kazandı. Gümüş A' Tasarım Ödülü, üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çekici tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve mükemmel sanatsal becerileriyle hayranlık uyandırır, mükemmel bir seviyeyi gösterir ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Muchuan Xu
Görsel Kredileri: Copyrights belong to Vantree Design.
Proje Ekibi Üyeleri: Lead Designer: Muchuan Xu Designer: Minxi Cai Designer: Xin Yan Designer: Jingyi Zhao Designer: Qijun Lu Designer: Shangzhao Yang Designer: Xiaofeng Li Designer: Zhongning Zhang Designer: Guanbao Ye
Proje Adı: Jinan Cultural Archives Center
Proje Müşterisi: Muchuan Xu


Jinan Cultural Archives Center IMG #2
Jinan Cultural Archives Center IMG #3
Jinan Cultural Archives Center IMG #4
Jinan Cultural Archives Center IMG #5
Jinan Cultural Archives Center IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun