Bella Vita: Yeni Normlar İçin Tasarlanmış Sürdürülebilir ve Biyofilik Bir Ev

Hisham Elessawy, Fayoum, Mısır'daki Eko-yaşam Konseptli Konut Tasarımıyla Dikkat Çekiyor

Bella Vita, Covid-19 sonrası dünyada insanların daha fazla evde zaman geçirdiği ve sağlık bilincinin arttığı bir dönemde, dengeli, üretken, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam alanı sunmak için tasarlandı. Hisham Elessawy tarafından tasarlanan bu konut, sürdürülebilir ve biyofilik tasarım ilkelerini benimseyerek, doğayı iç mekana taşıyor ve sürdürülebilir yaşamı yeni bir boyuta taşıyor.

Bella Vita'nın tasarımında, iç ve dış mekan arasındaki ilişkinin önemi ve doğanın iç mekanlara taşınmasının yaşam kalitemiz üzerindeki güçlü etkisi göz önünde bulunduruldu. Her bir ev bölgesinde yeşillikler, toprak tonları ve dış mekanlardan esinlenen doğal malzemeler kullanıldı. Ayrıca, mutfak ve diğer mobilya parçalarına entegre edilmiş bir aquaponics sistemi ile sürdürülebilir yaşam yeni bir boyuta taşındı.

Bu tasarımın gerçekleştirilmesinde, sürdürülebilir sağlıklı yaşamı teşvik etmek amacıyla son teknoloji aquaponics sistemleri entegre edildi. Bu sistemler, hem doğal gıda temini sağlayarak hem de su tasarrufu ve kirlilikten arındırılmış tarım gibi yeşil faydalar sunarak hem para tasarrufu sağlıyor hem de virüse kazara maruz kalma riskini azaltıyor. Ayrıca, zihinsel sağlık artırıcı güçleri nedeniyle ahşap, terrazzo, taşlar ve yeşillikler gibi toprak tonları ve doğal malzemeler kullanıldı.

Bella Vita evinin toplam alanı 630 metrekare. Seçilen renkler ve malzemeler, mekan ve mobilya parçalarının mimarisindeki akıcı eğriler, tümü bir araya gelerek mükemmel bir uyum içinde dengeli ve huzurlu bir durum yaratıyor. Taşların, terrazzo'nun ve doğal lifli halıların toprak dokuları, mekana rahat bir sıcaklık katarken duyuları da uyarıyor. Yeşillikler ise sakinlik hissi yaratıyor, anksiyeteyi azaltıyor ve hafızayı artırıyor, böylece sakinlerin genel sağlığını ve verimliliğini artırıyor.

Bella Vita projesi, Mart 2021'de Mısır'da başladı ve Haziran 2021'de Mısır'da tamamlandı. Tasarım araştırması, analitik ve öngörü araştırmasına dayanıyor. Ana hedef, pandemi yankısı ve iç tasarımda sürdürülebilirlik trendlerinin derinliğini incelemek ve daha sağlıklı yaşam için çözümler yaratmayı hedefleyen iç tasarımın yaşam estetiğini incelemektir. Sonuç olarak, aquaponics sistemleri, yaşam kalitemiz üzerinde güçlü bir etkiye sahip olan yeni bir düzeye taşıyan iç mekana entegre edildi.

Bu tasarımın yaratılmasında karşılaşılan ilk büyük zorluk, yüksek sürdürülebilirlik ve verimlilik ile estetiği birleştirmek ve dış mekanı iç mekana getirmekti. Bu, mutfakta ve diğer mobilya parçalarında entegre bir aquaponics sistemi kullanılarak aşıldı. Bu sistem, teknoloji ve bilgi yoğun bir gıda üretim yöntemidir. İkinci zorluk ise, entegratif karakteri ve uygulama senaryoları nedeniyle aquaponics sisteminin uygulanmasıydı, bu da tipik olmayan bir gıda üretim teknolojisiydi.

Bella Vita, yeni post-Covid normunda sakinlerinin yaşam kalitesini artırmak için tasarlanmış bir eko-lodge ilhamlı ev konseptidir. Fayoum, Mısır'ın sakin şehrinde yer alan Bella Vita'nın içindeki her detay, çevresindeki doğanın güzelliğini kucaklamak ve onunla bağlantı kurmak için tasarlanmıştır. Toprak renkler ve malzemeler, akıcı mimari ve mobilya eğrileri, her bölgede yeşillikler kullanılarak, bir meditasyon odası ve yüzme havuzu ayrıca gıda temini için aquaponics sistemleri entegre edilerek, bu stresi azaltan ev, denge oluşturmak ve iyi oluşu beslemek için tasarlanmıştır.

Bu tasarım, 2022'de A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Design Award, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel gereksinimleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre eden bu ödül, tatmin ve olumlu duygular sağlar, daha iyi bir dünyaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Hisham El Essawy
Görsel Kredileri: Hisham El Essawy
Proje Ekibi Üyeleri: Hisham Elessawy Maha Ragab Basant Tarek
Proje Adı: Bella Vita
Proje Müşterisi: Hisham El Essawy


Bella Vita IMG #2
Bella Vita IMG #3
Bella Vita IMG #4
Bella Vita IMG #5
Bella Vita IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun