Quix: İtalyan Estetiğini Yansıtan Yenilikçi Tasarım

Anja Zambelli Colak'ın İtalyan Kahve Kültüründen İlham Alan Özgün Tasarımı

Quix, İtalyan kahve kültürünün rahat atmosferi ile hızlı bir kahve molasının karşıtlığını harmanlayarak ortaya çıkan bir tasarım. İtalyan tasarımının altın çağına saygı duruşunda bulunan renkler ve dokularla İtalyan değerlerini görsel kimliğine işliyor. Hızlı tempoya rağmen bir mola verip hayatın tadını çıkarmayı hatırlatıyor.

Anja Zambelli Colak tarafından tasarlanan Quix, İtalyan kültüründen alınan renkler, dokular ve formlarla İtalyan tasarımının altın çağını ve bu çağı tanımlayan devleri anıyor. Tasarım, tüketicisini daha rahat bir alana taşıyan hafifçe vintage bir çekiciliğe sahip olan Dolce Vita yıllarına gönderme yapıyor. Bu tasarım, İtalyan estetiğinin özünü yakalayıp bunu daha küçük bir ölçekte - otomat makinelerinde uygulayabilmiş olmasıyla benzersiz.

Quix'in tasarımı, CMYK renk ve ofset teknolojisi kullanılarak basılan kahve fincanları ve posterlerle hayata geçirildi. Otomat makineleri, basılı folyolar kullanılarak markalandı. Küçük boyutlu taşınabilir kahve fincanı 46x60 mm, büyük boyutlu taşınabilir kahve fincanı ise 59x110 mm ölçülerinde tasarlandı.

Quix, sıcak ve soğuk içecekler ile atıştırmalık yemekler sunan kaliteli bir self-servis otomat makinesidir. Tüketicinin kahve almak için yaklaştığı anda, Quix hemen otomat makinesinin bulunduğu alanda benzersiz bir görsel deneyim yaratır. Tipik otomat makinelerinden farklı olarak, tasarım deneyimin ayrılmaz bir parçasıdır ve tüketicisini anında farklı bir zaman ve mekana, İtalyan kahve kültürünü çağrıştıran bir atmosfere taşır.

Proje, 2020 yılının Ocak ayında başladı ve Ağustos 2020'de Hırvatistan'ın Rijeka kentinde tamamlandı. Marka stratejisi oluşturmak için atölye çalışmaları yapıldı. Marka özünü ve felsefesini, beklenen marka deneyimini, marka kişiliğini ve karakter tanımını, marka hedef gruplarını ve pazar konumlandırmasını tanımlamak amaçlandı. İtalyan estetiğinden ilham alan zarif ve zeki bir arkadaş ve asistan olan Quix'in kişiliği tanımlandı. Kavram geliştirmeden önce İtalyan grafik tasarım tarihi üzerine kapsamlı bir araştırma yapıldı. Tasarım prototipleme, kimliği her marka temas noktasında test etti.

Quix'in karşılaştığı zorluklar arasında kahve ürünleriyle doymuş bir pazar, otomat makinesi ürünlerinde kalitenin rekabet avantajı olmaması ve marka deneyimini iletmek için sınırlı fiziksel alan bulunuyordu. Düşük fiyat noktası nedeniyle, marka paketlemesi ve yan ürünler, düşük bütçeyi göz önünde bulundurarak tasarlanmalı ve tasarımın geniş bir tüketici yelpazesine - üniversite öğrencilerinden (Gen Z) mavi yakalı işçilere (Boomer) ve ofis çalışanlarına (Millennials) hitap etmesi gerekiyordu.

Quix, içecekler ve atıştırmalıklar sunan bir self-servis otomat makinesidir. Quix'in markalaşması, İtalyan kültüründen alınan renkler, dokular ve formlarla İtalyan tasarımının altın çağına ve bu çağı tanımlayan devlere saygı duruşunda bulunarak oluşturuldu. Tüketicinin kahve almak için yaklaştığı anda, markalaşma, tüketicisini farklı bir zaman ve mekana taşıyarak İtalyan kahve kültürünü çağrıştıran benzersiz bir görsel deneyim yaratır. İtalyan estetiğinin özünü yakalayan Quix markalaşması, bunları küçük bir ölçekte - bir kahve fincanından bir otomat makinesine uygular.

Quix, 2021 yılında A' Graphics, Illustration and Visual Communication Design Award'da Gümüş ödül kazandı. Gümüş A' Design Award, teknik özelliklerinin gücü ve mükemmel sanatsal yetenekleriyle öne çıkan, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çeken tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, mükemmel düzeyde bir başarı sergileyerek olumlu duygular, hayranlık ve şaşkınlık yaratır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Anja Zambelli Colak
Görsel Kredileri: Anja Zambelli Colak
Proje Ekibi Üyeleri: Anja Zambelli Colak
Proje Adı: Quix
Proje Müşterisi: Anja Zambelli Colak


Quix IMG #2
Quix IMG #3
Quix IMG #4
Quix IMG #5
Quix IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun