Jun Zheng'in "Işık Kutusu" Tasarımı: Doğa, İnsan ve Işık Arasındaki İlişkiyi Keşfetmek

Barragan'ın Fikirlerinden İlham Alan Jun Zheng, Işık Kutusu Tasarımıyla İç Mekan ve Doğa Arasındaki İlişkiyi Yeniden Tanımlıyor

Jun Zheng'in "Işık Kutusu" adlı tasarımı, insanın doğayla olan samimiyetini artırmayı hedefleyen bir yaşam alanı yaratıyor. Bu tasarımda, doğanın gücü, insan duyguları ve mekanın boşlukları bir araya getirilerek "ışık kutusu" oluşturulmuştur.

Jun Zheng, tasarım sürecinde sık sık Louis Barragan'ın fikirlerini okuduğunu belirtiyor. Bu nedenle, Barragan'ın hayatı boyunca sevdiği birkaç temayı, tasarımında işlemiş. Barragan'ın "Huzur, acıyı ve korkuyu hafifletmek için gerçek büyük ilaçtır. Lüks ya da basit olsun, mimarın görevi huzuru ailede düzenli bir misafir yapmaktır." sözlerinden ilham alan Zheng, "Işık Kutusu" tasarımında huzura dönüş ve içsel çökeltiyi yeni bir başlangıç olarak sunuyor.

Jun Zheng, tasarımında mekanın orijinal kapalı durumuna bağlı kalmıyor. "İnsan" perspektifinden bakarak, insanın doğaya olan samimiyetini artırıyor ve içe kapanıklık durumunu buluyor. Işık kutusu, zamanın birikimini taşırken, boş alan "kutudaki insanları" daha olası kılıyor. İnsanlar arasındaki duyguyu koruyarak, yeni bir iç içe geçmiş ilişki kuruyor ve doğanın gücünü entegre ederek "ışık kutusunu" evrimleştiriyor.

Tasarımında bazı inşaat tekniklerini mümkün olduğunca basitleştiren Zheng, basitleştirmenin kabaca anlamına gelmediğini belirtiyor. Örneğin, katı ahşap kaplamalar arasındaki eklem, 1mm'de kontrol edilmesi gerektiği için işçilerin dikkatli bir şekilde işlemesi gerekiyor. Taş ve ahşap arasındaki kapanışta da, ahşap arasında belirli bir boşluk bırakılması gerekiyor ki uzun süreli kullanım sağlansın.

Tasarımın teknik özelliklerine gelince, bu tasarım tipik bir üç katlı çerçeve yapıdaki şehir evi. 15.5 metre uzunluğunda, 7.8 metre genişliğinde ve toplam 400 metrekare alanı olan dikdörtgen bir alan. "Işık kutusu" tasarımında birkaç değişiklik paylaşmaya değer. İlk katın mutfak ve çay evinin avlusu, orijinal bahçenin bir parçasıdır ve yaklaşık 30 metrekare alana sahiptir.

Jun Zheng, tasarımında karmaşık dekorasyon formları yapmamış, bunun yerine çıkarma yapmıştır. İnsan davranışlarını ve eylemlerini en üst düzeye çıkarır, "ev" özüne dönerek insanlar arasındaki ilişkiyi ele alır ve onları simbiyotik, bağımsız, küme ve dağınık hale getirir. Bu tasarım, Nisan 2018'de Chengdu'da başlamış ve Kasım 2019'da Chengdu'da tamamlanmıştır.

Jun Zheng, tasarımının doğa, insan ve ışık arasındaki ilişkiyi araştırdığını belirtiyor. Tasarımın merkezi, "insanın" kendi algısının etrafında dönüyor, mekanı, doğayı ve insanı diyalog haline getiriyor. Tasarım, etkileşimliliği ve boş alanın oranını vurguluyor. Işık kutusu, sadece mekanı özgür bırakmakla kalmıyor, aynı zamanda hayatı, sanatı, tadı ve güzellik anlayışını içine koyuyor, mekana eşsizlik kazandırıyor ve Doğu estetiği, doğal özellikler ve insancıl ruhla bir tasarım fikri yaratıyor.

Jun Zheng'in "Işık Kutusu" tasarımı, 2021'de A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Bronz ödül kazanmıştır. Bronz A' Design Award, sanat, bilim, tasarım ve teknolojide en iyi uygulamaları içeren, güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergileyen ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı derecede zekice tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Jun Zheng
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Ao Xiang, Light Box, 2019. Image #2: Photographer Ao Xiang, Light Box, 2019. Image #3: Photographer Ao Xiang, Light Box, 2019. Image #4: Photographer Ao Xiang, Light Box, 2019. Image #5: Photographer Ao Xiang, Light Box, 2019.
Proje Ekibi Üyeleri: Jun Zheng Zixu Li
Proje Adı: Light Box
Proje Müşterisi: Jun Zheng


Light Box IMG #2
Light Box IMG #3
Light Box IMG #4
Light Box IMG #5
Light Box IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun