Vitality Family Garden: Mutfak Atıklarını Yeşile Dönüştüren Yenilikçi Tasarım

Chaozhi Lin, Junjie Zhou ve Yong Liu'nun Tasarladığı Sürdürülebilir Ürünler, Projeler ve Yeşil Tasarım Kategorisinde Gümüş A' Design Ödülü Kazandı

Vitality Family Garden, mutfak atıklarını doğal gübreye dönüştüren ve bu gübreyi ev içinde sebze yetiştirmek için kullanan bir kompost kutusu tasarımıdır. Bu yenilikçi tasarım, evsel atıkların mantıklı bir şekilde bertaraf edilmesi konusunda önemli bir adım atıyor.

Yiyecek atıkları, yanıcı atıkların %46.2'sini oluştururken, her tonu 0.3 ton kanserojen gaz ve büyük miktarda karbondioksit üretir. Geleneksel gömme ve yakma yöntemleri sadece toprağı ve havayı kirletmekle kalmaz, aynı zamanda mantıklı bir şekilde kullanılması gereken gıda kaynaklarını da israf eder. Bu nedenle, mutfak atıklarının, evsel atıkların önemli bir kategorisi olan, mantıklı bir şekilde bertaraf edilmesi bugünün atık bertarafında önemli bir konudur.

Vitality, aile tarafından üretilen günlük mutfak atıklarını çözen ve mutfak atıklarından dönüştürülen doğal gübreyi sebze yetiştirmek için kullanan küçük bir iç mekan kompost kutusudur. Tasarım konsepti, zararsız bir canlı olan solucanları kullanarak, yiyecek atıklarını yemelerini ve bitki yetiştirmek için kompost üretmelerini sağlamaktır. Solucanlar yiyecek atıklarını severler, bu sadece evdeki yiyecek atıklarının hoş olmayan kokusunu ortadan kaldırmaz, aynı zamanda benzersiz sindirim sistemi yiyecek atıklarını gübrenin besin değerine dönüştürebilir, bu da daha iyi bitkiler sağlar.

Ürünün kullanıldığı iç mekan yetiştirme teknolojisi oldukça olgunlaşmıştır ve kullanılan LED aydınlatma ek teknolojisi de seri üretim için uygundur. Kutu boyutu: uzunluk 39 cm, genişlik 15 cm, yükseklik 11 cm, bitki lambası boyutu: iç uzunluk 25, yükseklik 13 cm, genişlik 2.2 cm, bitki saksısı boyutu: uzunluk 7 cm, genişlik 7 cm, yükseklik 5 cm.

Ürünün aydınlatma modunu düğmeler aracılığıyla kontrol eder. Ürün otomatik değildir ve tüketicilerin kompostlama ve dikim etkinliklerini bağımsız olarak tamamlamalarını sağlamak için tasarlanmıştır. Solucanlar ve bitki ışıkları, insanların bitkilerini daha iyi beslemelerine ve bakmalarına yardımcı olabilir.

Proje, mutfak atıklarını bitki büyümesi için gerekli bir besine dönüştürme biçimi aracılığıyla, atılan mutfak atıklarını tekrar lezzetli yiyeceklere dönüştürmek için Aralık 2019'da Japonya ve Çin'de başlatıldı. Bu, Haziran 2020'de sona erecek 6 aylık bir deneysel projedir.

Solucanlar kontrol edilmesi zor bir grup olabilir. Dış ortam istikrarsız olduğunda topraktan kaçarlar. Sonunda, böcek biyologlarından ve tarımsal dikim uzmanlarından çok sayıda rehberlik bilgisi aldık. Doğal bir kompost yöntemi kullandılar. Solucanların, dünyada yaygın bir canlı olduğunu ve sadece bitkilerin dostu değil, aynı zamanda insanların dostu olduğunu buldular. Hayat pratiği, solucan kompostunun yeşil bir kompost yöntemi olduğunu gösterir: solucanlar, yiyecek kalıntılarını tarımsal gübreye dönüştürürler. Bu geri dönüşüm yöntemi, çöp toplama, depolama ve taşıma için ek maliyeti azaltır ve aynı zamanda yiyecek atığı bertarafını kolaylaştırır.

Chaozhi Lin, Junjie Zhou ve Yong Liu tarafından tasarlanan bu ürün, 2021'de Sürdürülebilir Ürünler, Projeler ve Yeşil Tasarım Kategorisinde Gümüş A' Design Ödülü kazandı. Bu ödül, teknik özellikleri ve mükemmel sanatsal yetenekleri ile öne çıkan, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çekici tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, mükemmel bir seviyede yetenek ve yenilik sergiler ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Chaozhi Lin,Junjie Zhou,YongLiu,Can Wang
Görsel Kredileri: Chaozhi Lin,Junjie Zhou,YongLiu,Can Wang
Proje Ekibi Üyeleri: Chaozhi Lin Junjie Zhou Yong Liu Can Wang Haitao Shi Xudong Yang
Proje Adı: Vitality
Proje Müşterisi: Chaozhi Lin,Junjie Zhou,YongLiu,Can Wang


Vitality IMG #2
Vitality IMG #3
Vitality IMG #4
Vitality IMG #5
Vitality IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun