Antarktika Penguenlerinden İlham Alan X Transport

Zeyu Ye'nin Tasarladığı, Etkileyici ve İnovatif Kargo Taşıma Aracı

Antarktika penguenlerinden ilham alınarak tasarlanan X Transport, kar üzerinde hızlı ve etkili bir şekilde malzeme taşıma yeteneği ile dikkat çekiyor. Tasarımcı Zeyu Ye, bu benzersiz tasarımı ile 2021 A' Futuristik Tasarım Ödülü'nde gümüş ödülün sahibi oldu.

Zeyu Ye'nin tasarladığı X Transport, Antarktika penguenlerinden ilham alarak oluşturulmuş bir kargo taşıma aracıdır. Penguenlerin kar ve buz üzerinde yürümekte zorlanmasına rağmen, karın üzerinde karnıyla hızla ilerleyebilme yeteneklerinden esinlenilmiştir. Bu ilham, kar üzerinde malzemeleri etkin bir şekilde taşıyabilen bir taşıma ekipmanı oluşturmak için kullanılmıştır.

X Transport, ulusal Antarktika keşiflerinde malzeme taşıma işlemlerini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Taşıma sürecinde zaman oldukça değerlidir ve bu taşıma aracı, buz üzerinde malzemeleri taşırken hızlı bir şekilde hareket edebilir. Üst ve arka kısımdaki itme üniteleri, taşıma aracının en hızlı şekilde bilimsel araştırma istasyonuna ulaşmasını sağlar.

X Transport'ın gövdesi metalden yapılmıştır ve altındaki iki kayak, dayanıklı ve hasar görmeye karşı dirençli olan yüksek mukavemetli karbon fiberden yapılmıştır. Üst ve arka kısımdaki güç cihazı, hızı ve yönü etkili bir şekilde kontrol edebilen savaş uçaklarının vektör itme teknolojisini kullanır.

Taşıma aracının kargo taşıma bölümü, X-tipi bir yapı ile kaldırılıp indirilebilir. Kargo yüklendiğinde, kabin yükselir ve harekete geçer. Farklı hız ve araziye göre, X-tipi yapı da kaldırma ve indirmeyi ayarlayabilir ve taşıma aracının ağırlık merkezini kontrol edebilir.

Proje, 2018 Aralık ayında LAFA Endüstriyel Tasarım Stüdyosu'nda başladı ve 2020 Ocak ayında LAFA'daki Ulusal Endüstriyel Tasarım Deneysel Öğretim Gösteri Merkezi'nde tamamlandı. Bu tasarım, Zeyu Ye'nin liderliğinde Xuesong Li, Tianyang Yuan, Mengjie Li, Min Zhang, Yiming Xu, Shitong Yan, Yan Chen ve Yuan Luo gibi isimlerden oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirildi.

X Transport, 2021 A' Futuristik Tasarım Ödülü'nde gümüş ödül kazanmıştır. Bu ödül, teknik özellikleri ve sanatsal becerisi ile öne çıkan, mükemmel bir seviyede olan ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandıran tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: TIANYANG YUAN
Görsel Kredileri: TIANYANG YUAN
Proje Ekibi Üyeleri: Xuesong Li Zeyu Ye Tianyang Yuan Mengjie Li Min Zhang Yiming Xu Shitong Yan Yan Chen Yuan Luo
Proje Adı: X Transport
Proje Müşterisi: TIANYANG YUAN


X Transport IMG #2
X Transport IMG #3
X Transport IMG #4
X Transport IMG #5
X Transport IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun