Y Tasarımı: Optik İllüzyon ve Çin Mitolojisi Buluşuyor

Yunnan Tech ve Business Üniversitesi'nden Yenilikçi Görsel Kimlik

Yunnan Tech ve Business Üniversitesi'nin "Y Tasarımı", Çin mitolojisinden esinlenerek görsel bir dil yaratıyor.

Çin'in ünlü romanı "Batıya Yolculuk"ta yer alan Maymun Kral'ın 72 değişimi, Yunnan Tech ve Business Üniversitesi tarafından tasarlanan "Y Tasarımı"nın temelini oluşturuyor. Tasarım, logo için 72 farklı varyasyon sunuyor. Escher'in optik illüzyon prensiplerini kullanarak, Y yapısının çizgisel ekseni boyunca bir küp çiziliyor ve aynı küp X ve Z eksenlerinde tekrarlanıyor. Böylece üç küpün uç noktaları tamamen üst üste geliyor ve bir projeksiyon düzleminde geometrik bir "Y" harfi oluşturulabiliyor. Farklı kombinasyonlarla çeşitli optik illüzyonlar yaratılıyor ve daha fazla mekânsal hayal gücü türetiliyor. Bu da Y Stüdyosu'nun farklı mekânlardaki araştırma konumlandırmasını iletiyor.

Tasarım, tüm kağıt tanıtım materyallerinde kabartma teknolojisi kullanılarak gerçekleştiriliyor. Logo üzerindeki ışık ve gölge oyunu, üç boyutlu bir etki yaratıyor. VI tasarımı, stüdyo malzemelerinde kullanılmak üzere ve standart boyutlarda üretiliyor. Tasarımın etkileşimi, Y ekseni boyunca yapısal çizgilerle bir kutu çizmek ve aynı kutuyu X ve Z eksenlerinde çoğaltmak üzerine kurulu. Üç kutunun uç noktaları tamamen üst üste geldiğinde, bir projeksiyon yüzeyinde geometrik bir "Y" harfi oluşturulabiliyor. Uç noktaların bazı segmentlerin üst üste gelme şeklini değiştirerek farklı örtüşmeler oluşturuluyor.

Proje, 2023 Mart'ında Kunming'de başladı ve 2023 Mayıs'ında yine Kunming'de tamamlandı. Tasarımın altında yatan araştırma sürecinde, fırtına beyin gibi yaratıcı yöntemler kullanılarak değişken modelleme semantikleri seçildi. Sonunda, Çin kültürel bağlamında kullanıcıların grafikleri kolayca çözümleyebileceği düşünülerek Maymun Kral'ın 72 değişimi seçildi. Tasarımın en büyük zorluğu, basit bir Y elemanından değişken bir karakter yaratmaktı.

2024 yılında prestijli A' Design Ödülü'nün sahibi olan bu tasarım, pratik ve yenilikçi yaratımların tanındığı Demir A' Grafik, İllüstrasyon ve Görsel İletişim Tasarımı Ödülü'nü kazandı. Endüstri en iyi uygulamalarını entegre eden ve profesyonel ile endüstriyel gereksinimleri karşılayan bu ödül, tatmin ve pozitif duygular sağlamasıyla saygı görüyor ve daha iyi bir dünya katkısında bulunuyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Lin Hai
Görsel Kredileri: Optional Image #3: Illustrator LinHai, Texture, 2023.
Proje Ekibi Üyeleri: Liu Kaiyi Li Yingxing Zhang Weiwei
Proje Adı: Y Design
Proje Müşterisi: Yunnan Tech and Besiness University


Y Design IMG #2
Y Design IMG #3
Y Design IMG #4
Y Design IMG #5
Y Design IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun