Yenilikçi Tasarımın Adı: Arc Sandalye

Dheeraj Belgaonkar İmzasını Taşıyan Arc Sandalye

Dheeraj Belgaonkar, ergonomi ve estetiği birleştiren Arc Sandalye tasarımıyla dikkat çekiyor. Tasarımın ilham kaynağı, hareket ve uyumun biyomorfik formlarında, özellikle de lotus çiçeğinde bulunuyor. Kullanıcı verileri ve taşıma kalıplarının incelenmesi sonucu ortaya çıkan bu tasarım, çizim, 3D modelleme ve fiziksel prototipleme gibi iteratif süreçlerle geliştirildi.

Arc Sandalye, estetik, işlevsellik ve çok yönlülüğü bir araya getirerek benzersiz ve uyarlanabilir bir mobilya parçası sunuyor. Dinamik formu ile dikkat çeken Arc Sandalye, yapısının her yönünde ark kurvlarını sorunsuz bir şekilde entegre ediyor. Sırt dayanağının süpürge eğrilerinden zarifçe kavisli kolçaklara kadar sandalye, hareket ve uyum hissini vücut bulduruyor. Bu ark kurvlar, görsel bir odak noktası olarak hizmet ederken, sandalyenin ergonomisine ve rahatlığına katkıda bulunuyor.

16 mm çapında 16 ölçekli CRC Hafif Çelik Borudan oluşan sandalye yapısı, tüm eğrilerin ikinci dereceden rasyonelleştirilmiş ark kurvlar olması sayesinde çok eksenli bir boru bükme makinesi ile şekillendirilebilir. Ancak enstitüdeki prototipleme tesisinin sınırlamaları nedeniyle, bileşen parçalar halinde yapılmak ve daha sonra tamamlanmak üzere kaynaklanmak zorunda kaldı. Çeşitli elemanları cıvata kullanarak birleştirmek için hizalanmış dişli delikler yapıldı.

18 mm kalınlığında huş kontrplaktan yapılmış oturma yeri, sırt ve kolçaklar, CNC makinesinde şekillendirildi. Kenarı pürüzsüz bir bitiş için yönlendirildi ve daha sonra koyu bir leke ile cilalandı ve yapıya D somunları ve cıvatalar kullanılarak monte edildi.

Arc Sandalye, sağlanan cıvatalarla birleştirilebilen 2 kolay monte edilebilir yarıdan oluşur. Bu yarıların üzerine sırt dayanağı ve oturma yeri bağlanabilir. Gerektiğinde, daha küçük cıvatalarla sağlanan kolçaklar yanlara takılabilir.

Proje, Mart 2023'te Ulusal Tasarım Enstitüsü Ahmedabad'da öğrenci mobilya tasarım projesi kapsamında başladı ve Mayıs 2023'te tamamlandı.

Bu tasarım, 2024 A' Mobilya Tasarım Ödülü'nde Demir ödülünü kazandı. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratılara verilir. Endüstri en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özellikleri entegre etmeleri sayesinde saygı gören bu tasarımlar, tatmin ve pozitif duygular sağlayarak daha iyi bir dünyaya katkıda bulunurlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Dheeraj Belgaonkar
Görsel Kredileri: Dheeraj Belgaonkar
Proje Ekibi Üyeleri: Dheeraj Belgaonkar
Proje Adı: Arc
Proje Müşterisi: National Institute of Design, Ahmedabad


Arc IMG #2
Arc IMG #3
Arc IMG #4
Arc IMG #5
Arc IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun