Piren: Maciej Basalygo'nun Doğa, Özgürlük ve Konforla Harmanlanan Eşsiz Tasarımı

Doğal Malzemelerle İnşa Edilen ve Teknolojiyle Zenginleştirilen Bir Yaşam Alanı

Maciej Basalygo'nun tasarladığı Piren, sahiplerinin tutkuları, deneyimleri ve planlarından ilham alarak doğan bir konut projesidir. Doğal malzemelerle inşa edilen ve teknoloji ile zenginleştirilen bu yaşam alanı, sakinlerinin yaşam ritmini vurgulayan bir tasarıma sahiptir.

Piren, sahipleriyle yapılan sohbetlerden doğan bir ilhamla tasarlandı. İç mekanlarda ışığın varlığı, malzemelerin kasıtlı kombinasyonları, oranlar ve ses yayılımının kontrolü gibi analizlere dayanan mekansal çözümler, ev sahiplerinin yaşam tarzını ve ritmini vurgulayan belirgin sınırlar oluşturdu. Ana fikirler doğa, özgürlük, konfor, nüfuz etme ve tazelik oldu.

Ortaya çıkan alan, diğerlerinden farklıdır. Fonksiyonel bölgelerin iç içe geçmesiyle çevresiyle uyum sağlar ve sakinler arasındaki karşılıklı ilişkileri kolaylaştırır. Doğal malzemelerle inşa edilen ve özel olarak tasarlanmış mobilya öğeleriyle zenginleştirilen iç mimari, huzur ve mahremiyet dolu bir alan bulmanıza olanak sağlar. Tesisin tüm işleyişi, hava, ışık, sıcaklık ve ses kalitesini kontrol eden kasıtlı olarak gizlenmiş teknoloji tarafından denetlenir.

Malzeme ve teknoloji seçimi, hem yatırımcıların hem de tasarımcıların estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarından kaynaklandı. Binanın teknik altyapısı neredeyse tamamen gizlendi. Malzeme listesi, özel olarak boyanmış kül ağacı, volkanik tüf renginde granit zemin plakaları, merdivenlerde ve asma katta şeffaf koruyucu camı içerir. Tüm bunlar, ışığı yansıtmak ve sanatsal eserleri sergilemek için hizmet eden duvarların beyazlığı ile birleştirildi.

Proje, 3 kat üzerinde yaklaşık 450 metrekarelik bir alanı kapsar. Bunlardan biri yer altında, diğer ikisi ise yer üstündedir. Tasarım, zamanın sınavını geçmeyi ve sakinleri, çekici tatillerden, olağanüstü konserlerden veya orijinal bir izlenim bırakabilecek yerlerden döndükten sonra bile meraklandırmayı hedefleyen bir plandır. Cam açıklıkları serbestçe açıp kapatarak, mimari ve dış dünya arasındaki simbiyoz kontrol edilebilir.

Rezidans, Polonya'nın Poznan kentinde bulunmaktadır. Tasarım çalışmaları 12 ay sürdü. Tasarım faaliyetleri, güvenlik, konfor, doğallık, mükemmellik gibi üstün fikirler tarafından belirlenen sınırlar etrafında dengelendi. Müzik, resim, grafik üzerinde düşünme tutkusu ve yemek pişirme sevgisi şeklindeki tutkudan mutluluk ifade eden duyguların sınırları eşlik etti. Yukarıdaki unsurlara mekansal ve malzeme özellikleri atamak, sürekli olarak sınırlar belirlemek ve aralarında dengelemek oldu.

Tasarım, soyut zorlukların, uzayda yerleşik formlar, işaretler, semboller haline dönüştürüldüğü bir süreçtir. Bu proje, öncelikle seçilen ve uygun şekilde düzenlenmiş bir malzeme grubunun kullanımına dayalı bir optik denge elde etme girişimiydi. İç mekanlar, belirsizlikle karakterize edilmeli ve onları sürekli keşfetme arzusu olmalıydı.

Piren, bir konut mimarisi projesidir. Mekanlar iç içe geçer ve evin kullanılabilir bölgelerini tanımlar. Uygulamada doğal malzemeler kullanıldı. Ahşap, taş ve cam farklı seviyelerde bulunabilir. Binanın teknik altyapısını gizleyen detaylar bireysel olarak tasarlandı. Geçişler ve cam duvarlar, çevreyle optik iletişim kurmayı sağlar.

2023 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Bronz ödül kazanan bu tasarım, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji en iyi uygulamalarını içerirken, güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergiler ve yaşam kalitesine katkıda bulunur, dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Maciej Basalygo
Görsel Kredileri: Image #1-5 : Photographer Maciej Frydrysiak
Proje Ekibi Üyeleri: Maciej Basalygo
Proje Adı: Piren
Proje Müşterisi: Maciej Basalygo


Piren IMG #2
Piren IMG #3
Piren IMG #4
Piren IMG #5
Piren IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun