Dot: Güneş Sisteminin Ritmini Yansıtan Aydınlatma Tasarımı

Nicolle Nogueira ve Katherine Heim Weber'ın Gezegenlerin Dansından İlham Aldığı Aydınlatma Tasarımı

Dot, güneş sistemindeki dünyanın yörüngesinden ilham alan, ışığın farklı şekillerde algılanmasını sağlayan bir aydınlatma tasarımıdır.

Nogueira ve Weber'ın tasarladığı Dot, yer çekimine ve simetriye meydan okuyan bir dizi asılı lambadan oluşur. Her asılı lambanın kanoya benzer bir tabanı vardır ve bu taban, eğimli bir sapla desteklenir. Tabanın içinde küre şeklinde bir ışık noktası bulunur. Aydınlatma tasarımının toprak tonları, tasarımcıların en büyük ilham kaynağı olan dünyayı anımsatır.

Dot, çelik ve cam kullanılarak üretilmiştir. Aydınlatma tasarımının kanoya benzer tabanı 30 cm genişliğinde ve 12 cm çapında süt beyazı bir küre ile aydınlatılır. Bu öğeler, Terracotta renkli elektrostatik boyalı dövme çelik çubuklarla desteklenir. Çelik çubukların boyutu ve yerleşimi, her spesifik alan kompozisyonuna özeldir.

Dot, iki farklı versiyon ve yükseklikte üretilmiştir ve bu, ortama bağlı olarak farklı şekillerde bir araya getirilebilir, böylece yerleştirildiği her yerde bir dinamizm yaratır. Geniş, yönlendirilmemiş aydınlatmasına rağmen, kubbesinde kullanılan malzeme sayesinde görsel konfor sağlar ve rahat bir atmosfer yaratır.

Dot'un tasarım süreci, Brezilya'da büyük tanınırlığa sahip bir İç Mimarlık sergisinde bir ortam yaratmak üzere davet edildikten sonra başladı. Tasarımcılar, projeyi rahat bir atmosfer yaratmaya odaklanarak, Brezilya tasarım parçaları ve doğal malzemeler ile teknolojinin karışımı ile kavramsallaştırdılar. Piyasada bir aydınlatma araştırdıklarında, projede istedikleri hissi uyandıran hiçbir şey bulamadılar. Bu nedenle, şekillerin ve renklerin yarattığı duygular üzerine bir araştırma yapmaya ve ortama benzersiz ve yenilikçi bir şey yaratmaya karar verdiler.

Dot'un tasarım sürecinde en büyük zorluk, süreydi. Brezilya'da büyük tanınırlığa sahip bir İç Mimarlık sergisinde tam bir ortam geliştirmek için sadece 1 ayı vardı. Bu nedenle, projenin odak noktası, aydınlatma pazarında alışılmadık hale geldi.

Dot, 2022'de A' Lighting Products and Fixtures Design Ödülü'nde Bronz kazandı. Bronz A' Design Ödülü, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcı derecede zekice tasarımlara verilir. Kalite standartlarını yükselterek, dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Nicolle Nogueira an Katherine Heim Weber
Görsel Kredileri: Photos: Eduardo Macarios
Proje Ekibi Üyeleri: NICOLLE NOGUEIRA (ARCHITECT AND CO-FOUNDER OF NK ARQUITETURA) KATHERINE HEIM WEBER (ARCHITECT AND CO-FOUNDER OF NK ARQUITETURA) DAVID GUERCHON (ARCHITECT) ADRIANA SYPNIEWSKI (LIGHTING DESIGNER)
Proje Adı: Dot
Proje Müşterisi: Nicolle Nogueira an Katherine Heim Weber


Dot IMG #2
Dot IMG #3
Dot IMG #4
Dot IMG #5
Dot IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun