Özgürlük ve Umut İçin Bir Tasarım: Kelebek Akrobat

Ximena Ureta'nın Pandemiye Poetik Bir Yanıtı: Şarap Paketlemesi

Pandemiye bir yanıt olarak doğan Kelebek Akrobat, özgürlüğün ve umudun bir ifadesi. Dünya çapındaki sirk sanatçılarına, jonglörlere, sihirbazlara, ateş yiyenlere, akrobatlara, trapez sanatçılarına, denge ustalarına, palyaçolara, komedyenlere ve hayatlarını eğlence sanatına adayan müzisyenlere bir övgüdür.

Kelebek Akrobat, kadınların olağanüstü eylemlerin mimarları olduğunu ve kadın doğasının hassas ve güçlü olduğunu gösteren bir metafor olan üç paketleme serisinin bir parçasıdır. Bu tasarım, bir kadının sirk gösterisi sırasında uçabilme fantezisini anlatır. Mara, gizemli kelebek akrobat, binlerce kelebek sahne ışıkları altında renkli bir akıntıda toplanır, çiçek şeklindeki kanatları müziğin ritmine göre açılır ve kapanır ve seyirci arasında uçarken ince ipek iplerini kullanırlar.

Kelebek Akrobat, donmuş Orion Diamond kağıdına (90 grs/m2) basılmış, eksakromi (6 renk) kullanılarak HP Indigo 6600 makinesinde dijital teknoloji ile ve Digimon'da terminasyonların uygulanması ile üretilmiştir. Teknik özelliklerine gelirsek, Kelebek Akrobat bir sargı etikettir. Etiket bilgileri ve arka etiket aynı düzlemde yer alır. Kendinden yapışkanlı kağıda basılır ve inci gümüşü dokulu bir görünümü vardır. FSC sertifikalıdır, bu da hammadde kullanımının sorumlu yönetim altında yetiştirilen ormanlardan geldiğini belgeler. Yaşlanmaya ve ultraviyole ışığa dayanıklıdır.

Tasarımın etkileşimine gelince, bu paketleme, CCL Label Chile'nin bir hediyesidir. CCL Label Chile, tüm Şilili bağlara özel bir şarap etiketi basımında uzmanlaşmış bir matbaadır. Bu, dijital teknolojik uygulamanın mükemmel bir grafik örneği olarak sunulmuştur.

Proje, Temmuz 2020'de Şili'nin Santiago kentinde başladı ve Haziran 2021'de sona erdi. Tasarım sürecinde, sanatçı sirk tarihi ve özellikle pandeminin etkisi nedeniyle iflas eden dünyanın en tanınmış eğlence şirketlerinden biri olan Cirque du Soleil'in tarihini araştırdı. Kelebeklerin şekilleri, kanatlarının simetrisi de etiketin tasarımını etkileyen faktörler arasında yer aldı.

Tasarımın en büyük zorluğu, büyük formatlı bir etiket oluşturmak, benzersiz bir konsept geliştirebilmek ve hem baskıda hem de son işlemlerde büyük bir teknik zorluk içerebilecek bir tasarım oluşturmaktı. Sirk grafiklerini, çiçekleri ve meyveleri tat notlarına dahil etmek ve tüm bunları kelebeklerin dünyasıyla görsel olarak birleştirmek gerekiyordu.

Kelebek Akrobat Amazing Edition şarap etiketi tarafından sunulan hikaye, bir kadının sirk gösterisi sırasında uçabilme fantezisidir. Mara, gizemli kelebek akrobat, binlerce kelebek sahne ışıkları altında renkli bir akıntıda toplanır, çiçek şeklindeki kanatları müziğin ritmine göre açılır ve kapanır ve seyirci arasında uçarken ince ipek iplerini kullanırlar. Etiket, hem tasarım hem de baskı gereksinimlerinde büyük teknik zorlukları sergileyen benzersiz bir konsept oluşturur.

Kelebek Akrobat tasarımı, 2022'de A' Packaging Design Ödülü'nde Gümüş Ödül kazandı. Gümüş A' Design Ödülü, üstün teknik özellikleri ve harika sanatsal yetenekleri ile dikkat çeken, mükemmel düzeyde bir başarıyı ve yenilikçi bir yaklaşımı temsil eden tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Ximena Ureta
Görsel Kredileri: Image 1,2,3,4,5: Estudio Navarro Butterfly Illustration: Shutterstock Character Illustration: Alejandra Acosta
Proje Ekibi Üyeleri: Art direction and design: Ximena Ureta Second graphic design: Dante Curin Producer: Juan Rojas
Proje Adı: Butterfly Acrobat
Proje Müşterisi: Ximena Ureta


Butterfly Acrobat IMG #2
Butterfly Acrobat IMG #3
Butterfly Acrobat IMG #4
Butterfly Acrobat IMG #5
Butterfly Acrobat IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun