Doğa ile İç İçe Bir Yaşam Alanı: Lakeside Villa

Yang Luobin'in Doğayla Bütünleşen Tasarımı: Lakeside Villa

Doğanın ritmiyle uyumlu bir yaşam alanı yaratma hedefiyle tasarlanan Lakeside Villa, Japon felsefesinden ilham alan bir yaklaşımla, iç ve dış mekan arasındaki sınırları bulanıklaştırıyor.

Yang Luobin, Lakeside Villa projesinde, Japonca'da 'ma' olarak adlandırılan ve bir zaman dilimi veya mekan içindeki boşluk veya duraklama anlamına gelen kavramdan ilham alıyor. Bu kavram, sürekli ve akıcı olarak kabul edilir. Dolayısıyla, tasarımın, mekanın çevreleyen doğal manzarayla sorunsuz bir şekilde bağlantı kurmasını ve doğayla birlikte büyümesini sağlamak proje için hayati önem taşıyor.

Villanın tasarımı, 1 yer altı katı ve 3 yer üstü katı olmak üzere toplam 4 kattan oluşuyor. Salon, şeffaf Fransız penceresi sayesinde iç ve dış mekan arasındaki sınırları bulanıklaştırarak açık bir alan yaratıyor. Merkez etrafındaki fonksiyonel alanlar, düz çizgilerle belirlenerek, mekan ve sakinleri arasındaki etkileşimi teşvik ediyor. Tasarım, uyumlu orantı ilişkilerini vurgulayarak, net, düzgün ve ritmik görsel efektler yaratıyor.

Özel alanlar, ağırlıklı olarak beyaz ton ve ahşap renk ile tasarlanmış olup, doğal ve huzurlu bir atmosfer yaratıyor. Yatak odalarındaki geniş beyaz yüzeyler, doğal ışığı tamamen yansıtıyor. Açıklığı ve bol güneş ışığı ile aile üyelerinin bağımsız özel alanları, çalışma ve öğrenme işlevlerini karşılıyor.

Mutfak ve yemek alanı, salonla bağlantılıdır. Sakinler, adanın etrafında oturabilir, sohbet edebilir ve dışarıdaki manzaranın keyfini çıkarabilirler. Açık fonksiyonel alanların kombinasyonu, çok işlevli ve esnek bir alan yaratır. Mekandaki bağlantı düğümü olarak merdiven, yaşam felsefesine dayalı olarak tasarlanmıştır. Çıkarma fikri ile basit bir şeffaf form verilmiştir. Düz çizgiler yukarı doğru uzanır, mekana canlı ifadeler ekler.

Proje, Mayıs 2018'de Çin'in Zhejiang Eyaleti, Taizhou Şehri'nde başladı ve Mayıs 2020'de aynı yerde tamamlandı. Tasarımın en büyük zorluğu, sakinlerin hoş bir yaşam arayışını nasıl gerçekleştireceğiydi. Tasarım, farklı sakinlerin yaşam alışkanlıkları ve davranış modellerine göre ayarlanmalıydı. Mekana zaman temelli estetiği nasıl enjekte edeceğimiz ve sakinlerin farklı zamanlarda yaşam tarzının ve ev ile doğa arasındaki ilişkinin değişimini nasıl hissedeceği önemliydi.

Lakeside Villa, 2022 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Bronz ödül kazandı. Bu ödül, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Yang Luobin
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer UOHO, Lakeside Villa, 2020. Image #2: Photographer UOHO, Lakeside Villa, 2020. Image #3: Photographer UOHO, Lakeside Villa, 2020. Image #4: Photographer UOHO, Lakeside Villa, 2020. Image #5: Photographer UOHO, Lakeside Villa, 2020.
Proje Ekibi Üyeleri: Main design: Yang Luobin
Proje Adı: Lakeside Villa
Proje Müşterisi: Yang Luobin


Lakeside Villa IMG #2
Lakeside Villa IMG #3
Lakeside Villa IMG #4
Lakeside Villa IMG #5
Lakeside Villa IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun