Karst: Doğa ile İnsan Topluluğunu Birleştiren Su Arıtma Merdiveni

Chi-Hao Chiang'ın Yenilikçi Tasarımı, Suyla Etkileşimli Bir Topluluk Yaratmayı Hedefliyor

Chi-Hao Chiang'ın tasarladığı Karst, doğayı evin içine taşıyan ve insan topluluğunu suyla birleştiren bir su arıtma merdiveni. Bu modüler merdiven, New York'taki Governors Adası için tasarlandı ve bir çözümleme mağarası gibi işlev görüyor.

Chi-Hao Chiang, tasarımının ilham kaynağını, doğanın görünür hale gelmesini ve insanların doğadan kendilerini ayırdığı geleneksel sınırları kırmayı hedefleyen bir yaklaşımdan aldığını belirtiyor. Fiziksel keşiflerin ardından, suyla etkileşimli bir topluluk yaratma önerisi üzerinde durulmuş. Karst adının seçilmesinin nedeni ise, çözümleme mağaralarıyla ünlü Karst arazisinden geliyor. Bu arazi, asidik yağmurun ezilmiş istiridye kabuklarıyla etkileşime girebildiği bir süreci ve mağara formunu temsil ediyor.

Karst, insanların akan suyu görmelerini ve duymalarını sağlayan bir çözümleme mağarası gibi işlev görüyor. Her modül, ezilmiş istiridye kabuklarından oluşan bir çanta yerleştirmek için bir cep içeriyor. İstiridye kabukları, karbon dioksiti emerek okyanus asidifikasyonunu azaltmaya yardımcı olabilecek kalsiyum karbonat içeriyor. Bu özellik, Karst'ı diğer tasarımlardan ayıran ve güçlü kılan bir özellik.

Karst, beton kullanılarak yapılacak ve filtreleme malzemesi olarak içinde ezilmiş istiridye kabukları bulunan çantalar kullanılacak. Teknik özelliklerine göre, Karst'ın boyutları 2032 mm x 5740.4 mm x 5130.8 mm olacak. Bu merdiven, sadece iç mekanlarda uygulanmakla kalmayıp, modüler dilimli birimlere ayrılarak adanın boyunca kurulabilir. Sonuç olarak, filtrelenmiş su, limana geri dönebilir ve adanın yararına olabilir.

Chi-Hao Chiang ve Zhixian Song'un oluşturduğu tasarım ekibi, bu projeyi 2020 yılında New York'ta başlattı ve aynı yılın Mayıs ayında tamamladı. Ekim 2020'de New York'taki Governors Adası'nda sergilendi. Tasarımın altında yatan araştırma, beton ormanların arazide yayıldığı bir zamanda, endüstriyel standartlaştırılmış yapı malzemesi ve organik malzeme arasındaki ilişkiyi sorgulamayı içeriyor.

Chi-Hao Chiang'ın Karst tasarımı, 2022'de A' Building Materials and Construction Components Design Award'da Bronz ödül kazandı. Bu ödül, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesine katkıda bulunarak dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Chi-Hao Chiang
Görsel Kredileri: Image #1: Industrial Designer Chi-Hao Chiang, Front View of Karst, 2020. Image #2: Industrial Designer Chi-Hao Chiang, Side View of Karst, 2020. Image #3: Industrial Designer Chi-Hao Chiang, Filtration Bags of Karst, 2020. Image #4: Industrial Designer Chi-Hao Chiang, Handrail of Karst, 2020. Image #5: Industrial Designer Chi-Hao Chiang, Steps of Karst, 2020. Video Credits: Architect Zhixian Song, Application of Karst, 2020.
Proje Ekibi Üyeleri: Chi-Hao Chiang Zhixian Song
Proje Adı: Karst
Proje Müşterisi: Chi-Hao Chiang


Karst IMG #2
Karst IMG #3
Karst IMG #4
Karst IMG #5
Karst IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun