Dinkum: Uzaktan İletişimi Yeniden Tanımlayan Ödüllü Mobil Uygulama

Tobias Kappeler'in Tasarladığı Dinkum, Kullanıcılarına Kişiselleştirilebilir Ses Ortamlarında Kendilerini Kaybetme İmkanı Sunuyor

COVID-19 pandemisi sırasında, uzaktan işbirliği zorlukları ve deneyimin ses yönüne verilen yetersiz dikkat, Tobias Kappeler'i Dinkum'u tasarlama konusunda ilham verdi. Kappeler, bir müzik prodüktörü ve DJ olarak, sesin duygusal özelliklerine büyülenmiş durumda. Bu ilgi ve deneyim, Dinkum'un geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı.

Dinkum, kullanıcıların kişiselleştirilebilir ses ortamlarına dalmasına olanak sağlayan bir mekansal ses iletişim aracıdır. Kullanıcılar, üç farklı oda boyutu (samimi, gündelik, maceracı) ve konuşma türüne ve konuştuğu kişilere uygun ambisonik (tam küre surround ses formatı) arka plan sesleri arasından seçim yapabilirler. Kullanıcılar, konuşma sırasında diğer katılımcılara olan mesafelerini değiştirebilirler, bu da uzaktan konuşmalara ek bir etkileşim katmanı ekler. Dinkum, katılımcıların konuşmada varlık ve samimiyet hissini artırabilir ve konuşma akışını artırabilir.

Proje, tekrarlayan prototipleme, yoğun kullanıcı testleri ve akademi ile endüstri arasındaki güçlü işbirliği yoluyla geliştirildi. Kappeler, bir DAW'da (Digital Audio Workstation) mono ses dosyalarının mekansallaştırılması için farklı eklentiler kullandı ve deneyimleri farklı kişilerle test etti. Ayrıca, birden fazla kişiyle derinlemesine kullanıcı testleri için bir binaural mikrofon inşa etti. Uzaktayken çeşitli kullanıcılarla test etmeme izin veren bir sinyal işleme yolunu kurdu.

Dinkum, 3D Tune-In Toolkit gerçek zamanlı binaural mekansallaştırma aracı kullanılarak geliştirildi. Bu, Ableton Live içinde bir VST eklentisi olarak kullanıldı. 3D Tune in Toolkit, farklı oda boyutlarının yankılanmasını, dinleyiciye olan mesafeyi ve ses kaynağına olan yönü simüle eder. Kullanıcı testleri için, binaural bir mikrofondan bir ses kaydını Zoom üzerinden göndermeme izin veren bir sinyal işleme yolu geliştirdim.

Projeye, gerçek zamanlı mekansallaştırma teknolojileri üzerine akademik literatür incelemesi ve röportajlarla başlandı. Yoğun bir fikir oluşturma sürecinin ardından, teknolojiyi ve değerini daha iyi anlamak için erken deneysellik ve prototipleme aşamasına geçildi. Deneyimlere odaklanan döngüsel ve insan merkezli bir tasarım yaklaşımı kullanıldı. Deneyimler, varlık ve samimiyet üzerine odaklanan bir Likert ölçeği ile anketlerle analiz edildi.

En büyük zorluk, gereken sadakati sağlayan ve sesi gerçek zamanlı olarak değiştirebilen bir ortam oluşturmaktı. Ek bir zorluk, küçük bir akıllı telefon ekranında, kolayca anlaşılabilir, etkileşime girilebilir ve görsel olarak hoş ve benzersiz olan bir 3D alanın görsel temsilini oluşturmaktı. Bu, telefon üzerindeki etkileşimleri prototipleme ve OSC protokolü aracılığıyla ses ve görsel arayüzü gerçek zamanlı olarak etkileme ve kullanıcı geri bildirimi ile bu sorunu aştım.

Dinkum, kullanıcıların kişiselleştirilebilir ses ortamlarında kendilerini kaybetmelerine olanak sağlayan bir mekansal ses iletişim aracıdır. Kullanıcılar, üç farklı oda boyutu (samimi, gündelik, maceracı) ve konuşma türüne ve konuştuğu kişilere uygun ambisonik (tam küre surround ses formatı) arka plan sesleri arasından seçim yapabilirler. Kullanıcılar, konuşmayı güçlendirmek ve daha doğal hale getirmek için diğer katılımcılardan olan mesafelerini değiştirebilirler.

Dinkum, 2022'de A' Mobile Technologies, Applications and Software Design Award'da Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Design Award, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstri en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ederler, tatmin ve olumlu duygular sağlarlar, daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunurlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Tobias Kappeler
Görsel Kredileri: Tobias Kappeler
Proje Ekibi Üyeleri: Tobias Kappeler
Proje Adı: Dinkum
Proje Müşterisi: Tobias Kappeler


Dinkum IMG #2
Dinkum IMG #3
Dinkum IMG #4
Dinkum IMG #5
Dinkum IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun