Ebisu: Japon Mutfağının Geleneksel Ruhunu Yansıtan Sofistike Tasarım

Shunsuke Ohe'nin UNESCO Mirası WASHOKU'yu Modern Mekanda Yeniden Canlandırması

Shunsuke Ohe tarafından tasarlanan Ebisu, Japon mutfağının geleneksel yemeklerini sunan bir restoran. WASHOKU, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak kayıtlı olan geleneksel Japon yemek kültürünü temsil ediyor. Bu mekan, Japon mutfağının gurur verici kültürünü hem yerli hem de yabancı turistlere aktarıyor ve gelecek nesillere aktarmak için bir platform oluşturuyor.

Projenin konsepti, WASHOKU'nun dünya görüşünü daha da vurgulayan bir alan yaratmak. Burada, Japonya'nın dağlarından, denizlerinden ve nehirlerinden mevsimlik malzemeler kullanılarak hazırlanan Japon yemekleri ve özenle seçilmiş yerel sake sunuluyor. Misafirler, mevsimlik bitkiler ve çiçeklerle dolu Japon bahçesi ve bir şelale ile geleneksel Japon malzemeleriyle dekore edilmiş iç mekan aracılığıyla WASHOKU'nun dünyasını deneyimleyebilirler.

İç mekanlarda çok sayıda Japon geleneksel el yapımı malzemeler kullanılmıştır. El yapımı oldukları için her malzeme biraz farklıdır ve bu da merak uyandırır. Kullanılan malzemeler arasında tavan için sıva, doğal kamış, dokuma kumaşlar, kare kereste; duvar için fayans, Japon kağıdı, sıva; zemin için fayans, çakıl, ahşap zemin tahtası bulunmaktadır.

Proje alanı 207 metrekare olan bu restoran, sadece yabancı turistler tarafından değil, aynı zamanda Japon halkı tarafından da ziyaret ediliyor ve Japon geleneksel kültürüne ilgi gösteriyor. Günümüz Japonları, geleneksel Japon mutfağı ve atmosferini deneyimleme fırsatı bulamıyor. Bu nedenle, bu mekan, Japon geleneksel kültürünü koruma, aktarma ve geliştirme görevini üstlenen değerli bir yer haline geliyor.

Sınırlı bir alanda, atık olmadan verimli bir şekilde tasarlanmıştır. Mekanın ana bölümlerinden biri, büyük bir pencereye bakan tezgah yüksekliğindeki oturma alanıdır. Bu alan, pencerenin dışındaki Japon bahçesi ile bütünleşerek açıklık hissi yaratır.

Ebisu'nun tasarımı, mevsimlik bitkiler ve çiçeklerle dolu Japon bahçesi ve Japon geleneksel malzemelerle dekore edilmiş iç mekan sayesinde misafirlerine sıcak bir atmosfer sunuyor. Bu alanın öne çıkan yeri, büyük bir pencereye bakan tezgah yüksekliğindeki oturma alanıdır. Bu alan, pencerenin dışındaki Japon bahçesi ile bütünleşerek açıklık hissi yaratır.

2021 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Bronz ödül kazanan bu tasarım, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi bir araya getiren ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren yaratıcı ve kaynakları verimli kullanan tasarımlar arasında yer alıyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: SHUNSUKE OHE
Görsel Kredileri: Photograph : TETSURO GOTO by ISOLA Inc.
Proje Ekibi Üyeleri: Interior design : SHUNSUKE OHE Lighting design : NATSUKI SUDO Sign design : AKIKO GEIRIN Garden design : MASAYUKI SAKAGUCHI Flower art design : SEIKOH YADA
Proje Adı: Ebisu
Proje Müşterisi: SHUNSUKE OHE


Ebisu IMG #2
Ebisu IMG #3
Ebisu IMG #4
Ebisu IMG #5
Ebisu IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun