"Açlık Oyunları" İle Derya Geylani Vurusan'dan Sosyal Mesajlı Bir Sanat Eseri

Sanat, Toplumsal Sorunları ve Dünya Kaynaklarının Tükenişini İronik Bir Dille İşliyor

Ünlü yazar Suzanne Collins'in "Açlık Oyunları Üçlemesi"nden esinlenen "Açlık Oyunları" adlı enstalasyon, değişen dünya düzeni ve kaybolan dünya kaynaklarına vurgu yapıyor. Bilinçsiz tüketim sonucu kaybolan ve değişen insan değerleri, açlık - susuzluk - gıda israfı gibi toplumsal sorunlardan ilham alıyor.

Enstalasyon projesi, aşırı tüketim, gıda israfı, susuzluk ve açlık gibi günümüz toplumunun sorunlarından esinlenmiştir. Projeyi oluşturan unsurlar, dünyanın çeşitli ülkelerinden avangart porselen tabaklar, bardaklar ve metal çatal bıçak takımlarıdır. Varlık ve yokluk arasındaki ilişkiyi ironik bir dilde açıklamak için, şeffaf camdan üfleme spagetti, sebzeler ve meyveler gibi formlar porselen ve çatal bıçak takımı içine yerleştirilmiştir. Enstalasyonun odak noktasında, spagetti formunda şekillendirilmiş camla birlikte sergilenen dev metal çatal bıçak heykelleri bulunmaktadır.

Enstalasyon projesinde miras porselen ve metal parçalar tercih edilmiştir. Düzenlemekte kullanılan bardaklar, sıcak cam üfleme ve şekillendirme teknikleri ile üretilmiştir. Tüm parçalar, özel bir delme tekniği ile tek tek delinmiş ve metal asma aparatları ve olta ipi yardımıyla asılmıştır. Konsepti tamamlamak için özel bir duvar kağıdı tasarlanmış ve sergi alanına uygulanmıştır.

Enstalasyon, 6 m2'lik bir alanda uygulanmıştır. Tüm parçalar tek tek paketlenmiş ve ahşap kutulara sabitlenmiş ve İstanbul stüdyosundan sergi alanına kamyonla taşınmıştır. Tüm parçalar, istenen hareketi vermek için tek tek asılmıştır. Enstalasyonun kurulumu yaklaşık üç gün sürmüştür.

"Açlık Oyunları" enstalasyon projesi, Türkiye Tasarım Haftası fuarı için sanatçı tarafından özel olarak tasarlanmış ve yaratılmıştır. Dört günlük fuar boyunca, enstalasyon farklı sektörlerle etkileşime girdi ve yeni projelere kapı açtı. Birçok farklı sektörde ve projede sanatsal dokunuşlara ve estetiğe ihtiyaç vardır ve fark yaratan projeler işbirlikleri ile yaratılmalıdır.

"Açlık Oyunları" enstalasyon projesi, 16-18 Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul / Türkiye'deki Tasarım Haftası Türkiye'de sergilendi. Daha sonra proje 7.8.9 Projesi için altı ay boyunca bir kısmı kuruldu. Son olarak, porselen markası Porland için yeniden yorumlandı ve sanat eseri koleksiyonuna dahil edildi.

Enstalasyonun "Açlık Oyunları"nın kurulumunda en zorlu süreç, konsept ve hikayenin kurulmasından ziyade, 250 ayrı parçanın bir hattın yardımıyla tek tek asılmasıdır.

Enstalasyon projesi "Açlık Oyunları", aşırı tüketim, gıda israfı, susuzluk ve açlık gibi günümüz toplumunun sorunlarından esinlenmiştir. Projeyi oluşturan unsurlar, dünyanın çeşitli ülkelerinden avangart porselen tabaklar, bardaklar ve metal çatal bıçak takımlarıdır. Varlık ve yokluk arasındaki ilişkiyi ironik bir dilde açıklamak için, şeffaf camdan üfleme spagetti, sebzeler ve meyveler gibi formlar porselen ve çatal bıçak takımı içine yerleştirilmiştir.

Bu tasarım, 2021 yılında A' Güzel Sanatlar ve Sanat Enstalasyonu Tasarım Ödülü'nde Bronz ödül kazanmıştır. Bronz A' Tasarım Ödülü : Deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, yaratıcı ve zekice tasarımlara verilir. Sanat, bilim, tasarım ve teknoloji en iyi uygulamalarını içeren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olanlar, yaşam kalitesine katkıda bulunur ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Derya Geylani Vuruşan
Görsel Kredileri: Photo Credit: Photographer Serhat Ozdemir, Hunger Games, 2018 Video Credit: Egemen Kemal Vurusan, Hunger Games, 2020
Proje Ekibi Üyeleri: Hot Glass Blowing Artist: Egemen Kemal Vurusan
Proje Adı: Hunger Games
Proje Müşterisi: Derya Geylani Vuruşan


Hunger Games IMG #2
Hunger Games IMG #3
Hunger Games IMG #4
Hunger Games IMG #5
Hunger Games IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun